Minister Jeroen Dijsselbloem heeft goede kansen op een tweede termijn als voorzitter van het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep).
Dat zei premier Mark Rutte vrijdag in Brussel na afloop van een tweedaagse top met andere regeringsleiders en staatshoofden van de EU.
Op 21 juli loopt de termijn van Dijsselbloem af. Hij heeft zich kandidaat gesteld voor een herbenoeming, maar ook de Spanjaard Luis De Guindos aast op de baan. Op de eurogroep-vergadering op 13 juli kiezen de negentien eurolanden hun (nieuwe) voorzitter voor 2,5 jaar.
Op de vraag of er voldoende steun is bij de andere eurolanden voor de herbenoeming van Dijsselbloem, zei Rutte: ,,Mijn indruk is dat Dijsselbloem gerust kan gaan slapen. Maar je weet maar nooit.”
De verkiezing van de voorzitter werd onder druk van Spanje uitgesteld. Spanje vond het niet gepast om een nieuwe voorzitter te kiezen terwijl er nog geen akkoord is over Griekenland. Maar eigenlijk wilde het land meer steun vergaren voor De Guindos op de Europese top deze donderdag en vrijdag met regeringsleiders en staatshoofden. Spanje voelt zich namelijk onderbedeeld als het gaat om zware posten in Europa.
De Spaanse premier Mariano Rajoy wees er tijdens zijn persconferentie op dat Nederland niet alleen de eerste vicevoorzitter levert bij de Europese Commissie, maar ook dat de hoogste ambtenaar in Brussel een Nederlander is. Hij stipte aan dat Spanje met 50 miljoen inwoners de vierde economie van de eurolanden is. Rajoy zei dat hij tijdens de top gelobbyd heeft voor De Guindos.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl